Malmö - stadspromenad


  • Till start: 513,0 Km 
  • Längd: 7,5 km 
  • Stopp:
  • Ort: Malmö 
  • Avgift: Ja 
Malmö - stadspromenad
Visa på karta

En stad vars pulserande uteliv dragit internationella blickar till sig och ses som en given avstickare för besökare till Köpenhamn! Parker, stadens historiska centrum, en rad stadsdelar som blommat upp och nya Västra hamnen med Turning torso. Badstrand mitt i stan.

Sevärdhet 1 av 8

Dockan

Västra Hamnen

Västra hamnen är en konstruerad stadsdel bestående av utfyllnader i vattnet norr om den ursprungliga strandlinjen. Detta har man gjort sedan 1770-talet då Inre hamnen utvidgades åt norr och väster.

Kockums varv låg här på 1870-talet. Stadens tidigare landmärke Kockumskranen stod här men såldes till Sydkorea och blev ersatt som landmärke av Turning Torso.

Här har det legat en Saab-fabrik under några få år på mitten av 1980-talet men senare flyttade Malmömässan hit. Det var där som den kanske mest omtalade bomässan, Bo01 höll till. Den blev startskottet för hela stadsdelens omdaning.  Många arkitekter var inblandade vilket gav en mångfald och en småbåtshamn byggdes också.

På Universitetsholmen ligger bland annat Malmö högskola och Lärarhögskolans nya hus. Det som mest drar folk är strandpromenaden och utsiktsplattformen där man även byggt Scaniabadet.

Läs mera

Turning torso

Det kanske inte är det första man tänker på men namnet beskriver tanken att bostadshuset i Västra hamnen föreställer en människokropp (torso=bålen) i en vändande rörelse. De totalt 54 våningarna är uppdelade på nio kuber med fem plan i varje och vrider sig 90 grader från marken till toppen.

Världsberömde arkitekten Santiago Calatrava ritade och konstruerade och smakar det så kostar det. Bygget blev långt dyrare än beräknat och HSB som fortfarande äger byggnaden fick inte bostadsrätterna sålda utan fick hyra ut dem istället.

Från den 190,4 meter höga byggnaden kan man se Kärnan i Helsingborg en klar dag men det är få förunnat eftersom det enbart är öppet vid få speciella tillfällen. I Europa finns det bara två bostadshus som är högre, ett i Moskva 264 m och ett i Wroclaw på 212 m. 2005 blev Turning Torso utsedd till ”Världens bästa bostadsbyggnad” i Cannes och har inspirerat många arkitekter världen över. 

Läs mera

Ribersborgsstranden

Ett stort och härligt bad med friluftsområde där du både ser Öresundsbron och Turning Torso. Bäst sommartid men malmöborna lockas hit hela året för promenader och umgänge. 

Trots att det är en två kilometer lång sandstrand med skyddande dyner och en ännu större gräsmatta så kan det bli fullt här på detta omåttligt populära bad. Det är långgrunt här men flera bryggor gör det lätt att också komma ut på djupare vatten.  Duschar, toaletter, kiosker och restauranger.

Det finns ett kallbadhus och det var tack vare ett sådant det började badas här 1899 då ett nytt kallbadhus invigdes och fick namn efter stadsdelen Ribersborg. En storm förstörde dock hela anläggningen 1902 och det fick byggas upp på nytt. Sedan 2009 är det helt nyrenoverat med vedbastu, spa, massage, café och restaurang.

Läs mera

Malmöhus och Malmö museer.

Nordens äldsta bevarade renässansslott, Malmöhus med akvarium och utställningar om Skånes historia, naturens mångfald och geologi. Teknikens och Sjöfartens med bl a Idéplaneten och en riktig ubåt att besöka.

Malmöhus är nordens äldsta bevarade renässansslott. Slottet kan du guidas genom av audioguider

Erik av Pommern uppförde ett kastell här 1434 för att säkra Öresundstullen och delar av det finns kvar i det nuvarande slottet.

Här bodde de danska kungarna när de var på besök. Men efter att Skåne tillföll Sverige 1658 så gjordes det om till riksfästning mot Köpenhamn, fiendens huvudstad. Som många andra borgar blev de omoderna och senare kom det att användas som fängelse.

Malmö Museers akvarium kan man upptäcka  djurens fantastiska sätt att hitta mat, gömma sig eller luras. Möt fiskar, reptiler, spindlar och andra kallblodiga djur öga mot öga. Se Nemo och hans vänner från korallreven, fiskar utan ögon och giftormen med världens längsta huggtänder.

På Teknikens och Sjöfartens hus får den tekniskt intresserade sitt lystmäte mättat, här hittar du Idéplaneten där du kan lära dig nytt och uppleva magin i allt som finns i vardagen runt omkring dig. Här finns en riktig ubåt att besöka.

Läs mera

Slottsparken

Rådhuset

Lilla torg

Lilla torg är stadens charmigaste torg och en populär mötesplats.  Torget som anlades 1592 som ett marknadstorg är idag ett torg med flera uteserveringar och mycket folkliv.

Torget kantas av byggnader från 1500-talet och framåt där Hedmanska gården som är en kringbyggd gård där det äldsta huset i korsvirke från 1500-talet och magasinsbyggnaden från slutet av 1800-talet det yngsta.

Ursprungligen var platsen mer eller mindre en grop som man efter utfyllnad kunde det börja användas som en utvidgning av Stortorget. Genom åren höll torget på att slukas av fast bebyggelse, bland annat en saluhall, men genom åren har den öppna ytan återtagits.

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...