Örebro stadspromenad...


  • Till start: 162,0 Km 
  • Längd: 2,9 km 
  • Stopp:
  • Ort: Örebro 
  • Avgift: Nej 
Örebro stadspromenad...
Visa på karta
Sevärdhet 1 av 3

Örebro slott

Örebro slott tronar ståtligt på en holme mitt i staden med Svartåns virvlande strömmar runt omkring. Ett populärt besöksmål där man erbjuds bland annat utställningar, guidade visningar, butik och restaurang.

Här fanns tidigt ett vadställe där man valde att bygga en bro. Bron liksom det faktum att hela sju, ännu bevarade, landsvägar fanns här gav goda förutsättningar för bebyggelse på platsen. På grund av det strategiska läget byggde man en befästning under senare delen av 1200-talet vilken brukar markera stadens födelse.

Från att ha varit en enkel försvarsborg med fängelse blev det under vasatiden ombyggt till ett magnifikt kungligt slott. Förvandlingen inleddes troligen av Magnus Eriksson som på 1350-talet anlade en fästning, Örebro hus, på holmen där slottet ligger idag.

På 1400-talet styrdes dåvarande Sverige av Erik av Pommern mer eller mindre som ett lydrike till Danmark. Landskapen i Sverige styrdes av svenska fogdar som var överlöpare och den mest kända "erövringen" (befrielsen från danskarna) av Örebroborgen gjorde Engelbrekt Engelbrektsson år 1434. Borgen förlänades senare till honom och under en kort tid var kung av Sverige.

Örebro blev sen en av Gustav Vasas riksborgar där det hölls möten och riksdagar och det var hans son Karl IX som lät påbörja bygget av det som skulle bli ett praktfullt renässansslott. I slutet av 1600-talet var slottet obeboeligt och tjänade som vapenförråd och fängelse. Slottets nuvarande utseende, ett Vasaslott i romantiskt historiserande stil fick det på slutat av 1800-talet.

Örebro Slott

Kansligatan 1

703 61 Örebro

Läs mera

Länkar

Wadköping

Stadsparken och Stadsträdgården

Mellan Örebros centrala delar och Wadköping ligger Stadsparken och Stadsträdgården. Det är en av Örebroarnas populäraste mötesplatser där man solar, joggar, har picknick eller ser uppträdanden på scenen. I Stadsträdgården kan man slå sig ned i Stadsträdgårdens restaurang och kafé som är inrymt i ett gammalt växthus samt massa uteplatser förstås.

Stadsparken utsågs 2004 till Sveriges vackraste park.

Länkar

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...